De belastingdienst wil mijn bedrijf niet registreren voor btw

U bent hier:

Vraag:

Ik begin hier als freelanceschrijver in Nederland en wilde weten hoe ik me kan registreren voor een btw-nummer? Ik heb met de Kamer van Koophandel gesproken en zij adviseren dat aangezien ik tot nu toe maar één klant heb, het moeilijk is om mij als bedrijf te registreren? Kunt u mij alstublieft wat advies geven over wat ik moet doen?

Antwoord:

De Belastingdienst beschouwt u niet automatisch als ondernemer voor btw-doeleinden. De voorwaarden voor btw zijn anders dan de voorwaarden die gelden voor inkomstenbelasting. Het is dus mogelijk dat u ondernemer bent voor btw-doeleinden, maar niet voor inkomstenbelasting. De Belastingdienst hanteert verschillende criteria om te bepalen of u ondernemer bent voor btw-doeleinden.

Dezelfde criteria gelden voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en voor de BTW:

  • Zaken vinden plaats in Nederland
  • Goederen of diensten worden geleverd
  • De ondernemer ontvangt een (meer dan symbolische) vergoeding voor de goederen of diensten
  • De ondernemer neemt regelmatig deel aan het normale economische verkeer  
  • Er is een organisatie van arbeid en kapitaal
  • Er is meer dan één client (onafhankelijkheid)     
  • De ondernemer heeft de vrijheid om naar eigen inzicht te handelen
  • Bij twijfel kan de Kamer van Koophandel ook kijken naar de hoeveelheid tijd die wordt geïnvesteerd in de bedrijfsactiviteiten, die in principe minimaal 15 uur moet zijn.

De laatste 3 criteria zijn belangrijker voor de inkomstenbelasting dan voor de btw, maar ze zijn nog steeds relevant voor de belastingdienst die gewoon wil voorkomen dat de btw wordt teruggevorderd door ondernemers die eigenlijk geen geld verdienen of voor wie de activiteiten niet meer zijn dan gewoon een hobby.

Uiteraard zijn de Kamer van Koophandel en de belastingdienst afhankelijk van de door u verstrekte gegevens. U kunt hun vragen beantwoorden op basis van de situatie in het eerste jaar. Wanneer u een bedrijf start, heeft u inderdaad geen klanten of mogelijk slechts één. Maar dat wil niet zeggen dat u niet streeft naar meer klanten en dat u dat niet kort na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel heeft. In de vragenlijst van de Belastingdienst wordt ook gevraagd naar het verwachte aantal klanten in het eerste jaar. Het lijkt er dus op dat de beslissing van de Kamer van Koophandel te snel is. Maar aan de andere kant kun je ook wachten tot je meer klanten vindt. Als u het advies krijgt om u niet voor btw in te schrijven, doet u zeker niets verkeerd. Aan de andere kant, zolang u niet bent geregistreerd voor btw, kunt u geen btw terugvragen op uw uitgaven (maar u hoeft ook geen btw in rekening te brengen).

Het is daarom belangrijk dat u probeert uw klantenbestand uit te breiden. Zodra u een indicatie heeft dat u meer klanten krijgt, dient u contact op te nemen met de belastingdienst om een btw-nummer te krijgen. Dat kan nu ook, maar dan is het een kwestie van de belastingdienst ervan overtuigen dat u meer klanten krijgt, wat uiteraard afhangt van de dienstverlening die u aanbiedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax can help you with the:

Recent posts