Spaarrekeningen en de 30% regeling. Ik heb buitenlandse bankrekeningen. Wat moet ik aangeven?

U bent hier:

Vraag:

Ik woon nu bijna 3 jaar in Nederland en werk sinds mijn aankomst bij hetzelfde bedrijf. Ik heb de 30%-uitspraak. Ik heb hier sinds mijn aankomst wat spaargeld opgebouwd en dit bedrag op mijn Nederlandse bankrekening bewaard. Ik betaal hier dan ook jaarlijks belasting over in Nederland. Als ik nu een deel van het spaargeld naar het buitenland stuur, moet ik dan nog het verzonden bedrag naar het buitenland aangeven in de jaarlijkse belastingaangifte?

Antwoord:

Voordeel van de 30%-regeling is dat u er in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting voor kunt kiezen om als fiscaal gedeeltelijk niet-inwoner te worden behandeld. Dit betekent dat u uw inkomen kunt aangeven alsof u niet-inwoner bent, maar aan de andere kant toch belastingaftrek kunt eisen alsof u inwoner bent. Voordeel van deze mogelijkheid is dat u niet al uw spaargeld en beleggingen hoeft aan te geven in box 3. Banksparen hoeft bijvoorbeeld niet op uw Nederlandse belastingaangifte te staan. De “aanname” is dat u deze aangifte doet in een ander land maar dit wordt niet gecontroleerd en is helemaal geen vereiste.

Als u in het verleden uw Nederlandse spaartegoed heeft aangegeven, heeft u in deze jaren teveel belasting betaald als het sparen hoger was dan de drempel. Als de belastingaangifte niet is verwerkt door de belastingdienst of als 6 weken nog niet zijn verstreken sinds u de definitieve aanslag heeft ontvangen, is het nog steeds mogelijk om de belastingdienst te verzoeken de aangifte aan te passen of bezwaar te maken tegen de aanslag. Als deze termijn al is verstreken, is het nog steeds mogelijk om de belastingdienst vriendelijk te verzoeken de aanslag te heroverwegen, maar dit wordt mogelijk niet geaccepteerd.

In dit licht maakt het niet uit of u uw spaargeld op een Nederlandse bankrekening bewaart of op een buitenlandse bankrekening. Het hoeft niet in beide situaties te worden gemeld. Aan de andere kant, als u niet kiest voor gedeeltelijke niet-fiscale woonplaats, maar ervoor kiest om als een gewone fiscale inwoner te worden behandeld, moet u uw wereldwijde spaargeld rapporteren, ongeacht waar de bankrekening zou staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax can help you with the:

Recent posts