BTW in Nederland

BTW-plichtig

Het btw-stelsel in Nederland komt overeen met dat van alle andere EU-landen. De volgende transacties zijn onderworpen aan btw:

  • het leveren van goederen en diensten door bedrijven binnen Nederland;
  • intracommunautaire aankopen van goederen in Nederland in het kader van de bedrijfsvoering door ondernemers en bedrijven;
  • intracommunautaire verwervingen van nieuwe vervoermiddelen;
  • invoer van goederen van buiten de EU.

Belastinggrondslag en btw-tarief

De belasting wordt geheven over de verkoopprijs en het algemene tarief is 21%. Voor bepaalde goederen en diensten geldt een lager tarief van 9%, zoals voedingsmiddelen, boeken, medicijnen, kunst, antiek, toegang tot musea, dierentuinen, theaters en sport. Zichtbare export heeft een nultarief. Er gelden een aantal uitzonderingen voor bijzondere goederen en diensten zoals educatieve, medische en culturele diensten.

Te betalen BTW

De btw is verschuldigd door ondernemers die in Nederland een bedrijf runnen, als natuurlijke of rechtspersoon. Ondernemers die vanuit financieel, organisatorisch en economisch oogpunt een groep vormen, kunnen voor btw-doeleinden een behandeling als fiscale eenheid aanvragen. Buitenlandse ondernemers zijn ook Nederlandse btw verschuldigd als zij een bedrijf in Nederland hebben.

BTW op onkosten

Ondernemers mogen btw die is betaald op aankopen en andere zakelijke uitgaven, aftrekken van de btw die moet worden betaald over hun verkopen. Als er een vrijstelling van toepassing is, zijn btw-betalingen niet aftrekbaar.

Zodra een ondernemer het bedrijf bij de belastingdienst heeft aangemeld, wordt er een btw-nummer verstrekt en worden de btw-aangiften op de toepasselijke data verzonden.

EU-regelgeving betreffende facturen

Voorbeelden van vragen beantwoord in onze Knowledge Base:

Deel dit artikel:

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

gerelateerde berichten