Nieuw btw-identificatienummer? Gooi uw oude btw-nummer niet weg!

Alle ondernemers met een eenmanszaak ontvangen de komende periode een nieuw btw-identificatienummer. Dit betekent echter niet dat het oude btw-nummer kan worden weggegooid. De ondernemer moet dit oude nummer blijven gebruiken voor communicatie met de Belastingdienst zoals het indienen van de btw-aangifte.

De toekenning van dit nieuwe btw-nummer was nodig omdat het oude nummer het burgerservicenummer (BSN) van ondernemers met een eenmanszaak bevatte. Dit is in strijd met de privacywet en kan mogelijk ook tot fraude leiden. De btw-ondernemer moet het nieuwe nummer vanaf 1 januari 2020 gebruiken voor alle externe zakelijke contacten. Factuurdocumenten, internetsite en andere communicatiemiddelen dienen daarom voor die tijd aangepast te worden en het nieuwe nummer te vermelden. Op deze manier is het persoonlijke BSN niet meer zichtbaar voor anderen.

Gooi het oude btw-nummer niet weg!

De toekenning van dit nieuwe nummer betekent niet dat het oude nummer in de prullenbak mag. Het oude nummer moet nog steeds worden gebruikt voor de communicatie met de belastingdienst, bijvoorbeeld voor het indienen van de btw-aangifte. De ondernemer moet daarom twee cijfers naast elkaar blijven gebruiken.