Wat is het algemene heffingskorting?

U bent hier:

Elke belastingbetaler heeft recht op de algemene heffingskorting, in het Nederlands: 'algemene heffingskorting'. Een heffingskorting is een aftrek op de belasting berekend over uw gehele inkomen op basis van de box systeem. Dus eerst wordt uw inkomen berekend en verlaagd met de toepasselijke belastingaftrek. Dit leidt tot uw belastbaar inkomen. Belasting wordt berekend op basis van het toepasselijke BELASTINGTARIEVEN. Het belastingbedrag dat u krijgt, wordt dan verlaagd met de toepasselijke belastingvermindering. Dus in tegenstelling tot een belastingaftrek die het belastbare inkomen verlaagt, verlaagt een belastingvermindering onmiddellijk het werkelijke belastingbedrag.

Betaling van de heffingskorting aan de partner

Zoals gezegd heeft elke belastingbetaler recht op de algemene heffingskorting. Partners hebben dus elk recht op een eigen algemene heffingskorting. Indien een van de partners geen (of onvoldoende) inkomen heeft om de volledige heffingskorting te kunnen gebruiken, kan de heffingskorting onder bepaalde voorwaarden rechtstreeks door de Belastingdienst worden uitgekeerd. Belangrijkste voorwaarde is dat de andere partner voldoende inkomen heeft en voldoende belasting betaalt om ook de belastingvermindering van de partner te dekken. De heffingskorting wordt dus individueel uitbetaald, maar om te bepalen of beide partners het kunnen krijgen, kijkt de Belastingdienst naar het totale inkomen en het totale bedrag aan betaalde belasting.

Verlaging van de betaling aan de partner

De betaling van de algemene heffingskorting aan de niet (of laagste) verdienende partner wordt in 15 jaar verlaagd met 6.67% per jaar. Deze verlaging is in 2009 gestart, wat betekent dat in 2019 maximaal € 661 (26.69%) van de heffingskorting wordt uitgekeerd. Onder bepaalde voorwaarden is het echter nog steeds mogelijk om de maximale heffingskorting te krijgen die gerelateerd is aan leeftijd en aantal kinderen.

Expatax kan uiteraard de toepasselijke heffingskortingen voor u claimen door u te helpen bij uw jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax can help you with the:

Recent posts