Wat is het toepasselijke belastingtarief? Wat moet mijn werkgever achterhouden?

U bent hier:

Vraag:

Ik ben hier in Nederland voor een arbeidsovereenkomst van 6 maanden. Hoe bepaal ik het belastingtarief?

Voorbeeld: mijn totale inkomen van 6 maanden zal € 40.000 zijn, wat 10.45% + 27.65% oplevert.

Antwoord:

U vermeldt dat uw salaris 10.45% en 27.65% bedraagt.

In Nederland hebben we de loonbelasting en de inkomstenbelasting. De loonbelasting wordt samen met de premies voor de sociale zekerheid op uw salaris ingehouden en is een voorheffing voor de inkomstenbelasting. De loonbelasting en premies worden berekend op basis van de “witte tabellen” en maandelijks. Een werkgever heeft voor die specifieke maand alleen informatie over u en kan dus geen rekening houden met andere inkomsten of uw persoonlijke situatie. Dus hoewel u slechts 6 maanden in Nederland bent, moet uw werkgever zijn loonadministratie baseren op een situatie van een heel jaar.

Dit betekent dat het geldende belastingtarief wordt bepaald op basis van het maandsalaris maal 12 maanden plus vakantietoeslag. Ook wordt aangenomen dat u het hele jaar aansprakelijk bent voor de sociale zekerheid. Gevolg is dat de tarieven die uw werkgever hanteert niet zijn gebaseerd op een salaris van € 40.000, maar op een salaris van bijvoorbeeld € 80.000 dat in de hoogste schijf van 51.75% valt. Op basis hiervan wordt maximaal ingehouden, waardoor u het idee krijgt dat uw netto salaris te laag is.

Maar zoals gezegd is de loonbelasting een voorheffing voor de inkomstenbelasting. In de aangifte inkomstenbelasting kan de feitelijke situatie worden aangegeven. In de aangifte inkomstenbelasting is uw salaris € 40.000 (gecombineerd tarief 38.10.%: 10,45 + 27,65) en wordt uw (maximum) premie-inkomen pro rata verlaagd naar de periode dat u in Nederland woonde of werkte. Dus in de belastingaangifte wordt de loonbelasting gecorrigeerd. De inkomstenbelasting wordt berekend en vervolgens verlaagd met de ingehouden loonbelasting, wat normaal gesproken leidt tot een mooie teruggave als u niet het hele jaar in Nederland was.

Zo werkt het systeem al tientallen jaren. Als u het hele jaar in Nederland woont, moet de inhouding van de loonbelasting de inkomstenbelasting dekken als er geen andere bijzondere omstandigheden of inhoudingen zijn.

De toepasselijke belastingtarieven zijn te vinden hier.

Houd er rekening mee dat dit slechts de tarieven zijn. De berekende belasting wordt verlaagd met de toepasselijke heffingskortingen zoals bijvoorbeeld de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Aangifte doen na het einde van het jaar is zeker aan te raden. Uiteraard kan Expatax u hierbij helpen. U kunt onze procedure vinden op https://www.expatax.nl/dutch-tax-return-procedure/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax can help you with the:

Recent posts