Belasting op meerwaarden. Is het in Nederland van toepassing en zo ja, in welke situaties?

U bent hier:

Vraag:

Ik heb begrepen dat er in Nederland geen vermogenswinstbelasting is voor het verhandelen van aandelen of andere effecten (opties, futures). Mijn vraag: zijn er beperkingen voor het aantal verhandelde effecten? Met andere woorden: geldt dit ook voor private daytraders die honderd aandelen per dag verhandelen?

Antwoord:

Over het algemeen hoeft een persoon geen belasting te betalen over meerwaarden. Dus als de hoofdwoning wordt verkocht of aandelen worden verkocht, is de winst niet belastbaar. Dit is anders als de transactie (s) het normale vermogensbeheer overschrijden. In dat geval wordt de meerwaarde behandeld als inkomsten uit andere activiteiten of zelfs bedrijfsinkomsten.

Relevant zijn:

  • het aantal transacties -> hoe meer transacties, des te eerder wordt aangenomen dat de activiteiten het normale vermogensbeheer overstijgen
  • specifieke kennis van het individu -> als het individu een professionele handelaar is, zullen de persoonlijke transacties eerder als belastbaar inkomen worden beschouwd dan als het individu geen specifieke kennis of ervaring heeft. In het geval van aandelenhandel is specifieke kennis geen leidende kwestie om te bepalen of de handel als een bedrijf kan worden gezien, aangezien het voor professionele handelaren ook moeilijk is om de toekomstige waarde van aandelen enz. Te voorspellen. Een individuele handelaar kan de waarde van het aandeel vanwege zijn specifieke kennis maar hangt echt af van de marktontwikkelingen.
  • werkzaamheden die in het actief zijn geïnvesteerd -> als het onderhoud van een onroerend goed door een externe partij wordt verzorgd, kunnen de activiteiten worden beschouwd als normaal vermogensbeheer, als de eigenaar het onderhoud zelf doet en zelfs de renovaties, zal de belastingdienst beweren dat dit is niet langer normaal vermogensbeheer.
  • aantal bezittingen -> het bezit van 10 panden kan nog steeds worden gezien als een investering of zelfs meer, maar aan de andere kant zullen 3 enorme panden misschien niet als er weer veel persoonlijke tijd wordt geïnvesteerd om deze panden te onderhouden.

Het hangt dus af van de feitelijke feiten en omstandigheden hoe de meerwaarde wordt behandeld. Zelfs rechters beslissen niet altijd hetzelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax can help you with the:

Recent posts