Eenmanszaak of naamloze vennootschap (BV)?

U bent hier:

Bij het starten van een nieuw bedrijf kiest u voor een rechtsvorm: dit is de rechtsvorm van het bedrijf. Startende ondernemers hebben regelmatig twijfels over de keuze tussen het opzetten van een eenmanszaak of BV (Private Company). De belangrijkste verschillen tussen deze rechtsvormen zijn aansprakelijkheid en belastingen.

Verschillen eenmanszaak en BV

  • Vestiging: u heeft een notaris nodig om een besloten vennootschap op te richten. De tarieven voor de stichting beginnen rond de 400 euro, maar bij lokale notarissen kunnen de kosten oplopen tot boven de duizend euro. Het is mogelijk om gebruik te maken van een ander bedrijf dat al in de EU is gevestigd. Met de wetswijziging van 2012 is er voor een BV geen minimum aan startkapitaal meer. Een eenmanszaak vereist alleen een bezoek aan de Kamer van Koophandel;
  • Directie: een eenmanszaak heeft een eigenaar, een BV heeft een directie en eventueel aandeelhouders. De directeur (DGA) moet een minimumloon van 46.000 euro per jaar ontvangen;
  • Aansprakelijkheid: in een eenmanszaak is de eigenaar volledig aansprakelijk (ook met zijn privévermogen) voor het bedrijf. Een BV is een rechtspersoon en dus zelf aansprakelijk, de eigenaren niet. Alleen bij wanbeheer is het management aansprakelijk met zijn privévermogen. Een BV is daarom aantrekkelijk voor bedrijven met hoge investeringen en risico's;
  • Belasting: een eenmanszaak is goedkoper voor bedrijven met een lage winst vanwege de belastingvoordelen als aftrek: vooral de zelfstandigenaftrek, startersaftrek (eerste drie jaar) en de MKB-winstvrijstelling drukken de nettowinst. Stijgt de omzet echter, dan wordt de BV op een gegeven moment aantrekkelijker met een lager belastingtarief (vennootschapsbelasting);
  • Jaarrekening: een BV moet jaarlijks belastingdocumenten indienen bij de Kamer van Koophandel. De vereisten voor deze jaarrekening zijn afhankelijk van de grootte van de onderneming.

Fiscaal verschil eenmanszaak en BV

Over de winst uit een eenmanszaak betaalt u inkomstenbelasting. Dit is gelijk aan het tarief dat loontrekkenden over hun inkomen betalen (Box1), wat een toptarief van 49.50% (2020) betekent. Over de winst wordt vennootschapsbelasting betaald. De vennootschapsbelasting is 16,5% over de eerste € 200.000 en daarboven 25% (2020). De DGA (directeur) betaalt inkomstenbelasting over zijn salaris en dividendbelasting wanneer de winst privé wordt uitgekeerd.

In principe is de belasting bij een BV lager dan bij een eenmanszaak, maar bij een BV zijn er extra kosten. Zo is het verplicht een jaarrekening op te stellen en zijn er verplichte accountantskosten. Het grote voordeel van de eenmanszaak ligt in de vele fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek en MKB-winstvrijstelling. Hierdoor zal, zeker bij een lagere winst, het belastingvoordeel voor een eenmanszaak relatief groter zijn dan het voordeel voor de BV.

Wat is beter: een eenmanszaak of BV?

De twee belangrijkste elementen waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen tussen een BV of eenmanszaak zijn:

  • Risico: wanneer een bedrijf veel belastingrisico loopt, is de verstandigste keuze om een BV als rechtsvorm te kiezen. Een eenmanszaak is voldoende bij een laag risico.
  • Winst: bij een lage winst (minder dan 150.000 euro per jaar) betaalt de eenmanszaak beter. Met een hogere winst is een BV fiscaal voordeliger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax can help you with the:

Recent posts