Hoe wordt een tweede huis in Nederland belast? Het is eigendom van een niet-ingezetene.

U bent hier:

Vraag:

Mijn opdrachtgever overweegt een woning in Nederland te kopen. Ze zijn niet van plan de woning te verhuren, maar onderhouden deze voor hun eigen onregelmatige bezoeken (misschien wel zes keer per jaar).

Hoe wordt deze woning belast, aangezien ze in het VK zijn gevestigd en in het VK wonen. Zal de positie verschillen naargelang ze een hypotheek hebben op het onroerend goed?

Antwoord:

Onder het belastingverdrag tussen het VK en Nederland wordt een onroerend goed belast waar het zich bevindt. Koopt uw opdrachtgever dus een woning in Nederland, dan heeft Nederland het eerste recht om deze woning te belasten. Het VK zal een vrijstelling moeten bieden om dubbele belasting te voorkomen.

In Nederland worden niet de werkelijke inkomsten uit de woning belast en zijn de gerelateerde kosten niet aftrekbaar. In plaats daarvan wordt de belasting berekend op basis van de gemiddelde waarde van het onroerend goed min de uitstaande hypotheek. Over dit bedrag wordt een verondersteld inkomen berekend van een bepaald percentage (op basis van de werkelijke besparingen en investeringen in Nederland) dat belast wordt tegen een vast tarief van 30%.

Berekening:

Waardebezit: 200.000
Hypotheek: 150.000
Belasting: 200.000 - / - 150.000 = 50.000 * 1.935% (figuur 2019) * 30% = € 290

U kunt dus zien dat de hypotheek de belasting verlaagt. Als de hypotheek hoger is dan de waarde van het onroerend goed, hoeft er geen belasting te worden betaald.

Hetzelfde antwoord is van toepassing als u in een ander land woont dan het VK waarmee Nederland een belastingverdrag heeft ondertekend, bijvoorbeeld met alle EU-landen en tientallen andere landen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax can help you with the:

Recent posts