Betaal ik belasting over mijn salaris in het land waar mijn werkgever is gevestigd of in Nederland waar ik werk?

U bent hier:

Vraag:

Ik werk voor een Spaans bedrijf met een Spaans contract, maar mijn bedrijf heeft me naar Nederland verhuisd om voor een ander bedrijf binnen dezelfde holding te werken sinds ik in augustus bij hen begon. Waar moet ik mijn inkomstenbelasting betalen? Fysiek werk ik in Nederland, maar het contract en het bedrijf zijn beide Spaans en het is het Spaanse bedrijf dat voor mijn diensten betaalt. Moet ik belasting betalen in Nederland?

Antwoord:

Aangezien u daadwerkelijk in Nederland werkt, moet u in Nederland belasting betalen over het inkomen dat u van uw Spaanse werkgever ontvangt. Als inwoner van Nederland wordt u hier al belast over uw wereldwijde inkomen, dat alleen anders is op grond van een hoger recht van een ander land bijvoorbeeld op basis van een toepasselijk belastingverdrag. Net als het standaard belastingverdrag verdeelt het belastingverdrag tussen Nederland en Spanje het recht om uw salaris naar Nederland te belasten op basis van de werkplek.

Als werknemer is het de verantwoordelijkheid van uw werkgever om de inhouding van loonbelasting over het aan u uitbetaalde salaris te regelen. Dit betekent dat uw werkgever zich als buitenlandse werkgever moet inschrijven bij de Belastingdienst en in Nederland een loonadministratie moet opzetten. Als uw werkgever een A1-verklaring het is mogelijk om de betaling van sociale bijdragen in Spanje te behouden.

Expatax regelt de registratie en verzorgt de salarisadministratie. Zie ook https://www.expatax.nl/employers/payroll/ voor meer informatie over de wettelijke vereisten en onze diensten.

Het kan ook zijn dat u op de loonlijst komt te staan van het bedrijf waar u wordt gedetacheerd, maar hiervoor zijn extra werkzaamheden nodig met betrekking tot de geldende arbeidsovereenkomst, vergoeding van kosten etc.

Omdat je gedetacheerd bent binnen dezelfde bedrijvengroep de zogenaamde 183 dagen regel zal ook niet van toepassing zijn. Het feit dat u in Nederland minder dan 183 dagen per jaar werkt, heeft dus geen gevolgen voor de verplichting om in Nederland een salarisadministratie op te zetten.

Bovenstaande betekent dat u ook in Nederland aangifte inkomstenbelasting moet doen. Daar kan Expatax ook bij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax can help you with the:

Recent posts