Bepaalde bedrijfskosten kunnen niet in één keer worden afgetrokken, maar moeten in de loop van de tijd worden afgeschreven.

U bent hier:
  • KB Home
  • Eigen baas
  • Administratie
  • Bepaalde bedrijfskosten kunnen niet in één keer worden afgetrokken, maar moeten in de loop van de tijd worden afgeschreven.

Afschrijving

Afschrijving is het proces waarbij de afschrijfbare kosten van een langlevend actief, met uitzondering van gronden die nooit worden afgeschreven, worden toegewezen aan kosten over de geschatte levensduur van het actief. Afschrijfbare kosten omvatten alle kosten die nodig zijn om een actief aan te schaffen en het gebruiksklaar te maken minus de verwachte restwaarde van het activum, wat de waarde van het activum is aan het einde van zijn levensduur, gewoonlijk de hoeveelheid tijd die het activum naar verwachting zal worden gebruikt in de bedrijf.

Als een vrachtwagen bijvoorbeeld € 30.000 kost, een verwachte restwaarde heeft van € 6000 en een geschatte levensduur heeft van zestig maanden, wordt € 24.000 per maand toegewezen aan kosten tegen een tarief van € 400 (€ 24.000 ÷ 60 = € 400). Deze methode voor het berekenen van afschrijvingskosten, lineaire afschrijving genoemd, is de methode voor belastingaangiftedoeleinden.

Koopt u een asset met een waarde boven de € 450, - (excl. Btw), dan is voorgeschreven dat de kosten niet in één keer aftrekbaar zijn maar over de tijd moeten worden afgeschreven.

Standaard afschrijvingstermijnen

  • Apparatuur, computers etc .: 5 jaar (indien duidelijk is dat het actief langer dan 5 jaar wordt gebruikt, dient de afschrijving over deze langere periode te worden gespreid).
  • Goodwill: 10 jaar.
  • Voor eigenschappen is er een aanvullende vereiste, wat betekent dat het niet mogelijk is om de waarde onder de zogenaamde basiswaarde af te schrijven. De basiswaarde is de zogenaamde WOZ-waarde van het onroerend goed indien u het verhuurt, als u het voor uw eigen bedrijf gebruikt is de basiswaarde 50% van de WOZ-waarde.

De btw op de aankoop kan direct worden teruggevorderd, los van de vraag of de kosten al dan niet voor de inkomstenbelasting moeten worden afgeschreven. Er zijn (weer) speciale regels voor eigendommen.

Houd er rekening mee dat u mogelijk ook een investeringskorting kunt claimen in de inkomstenbelasting waarvoor aanvullende vereisten gelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax can help you with the:

Recent posts