Kan ik een klant factureren zonder BTW-nummer?

U bent hier:

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u deze vraag stelt.

U heeft een btw-nummer aangevraagd, maar dit is nog niet verleend

Nadat u uw bedrijf bent begonnen, heeft u zich geregistreerd bij de belastingdienst en heeft u een btw-nummer aangevraagd. Nu lijkt het erop dat je je werk hebt afgerond voordat je het btw-nummer hebt ontvangen. U kunt alleen een factuur sturen als deze een geldig btw-nummer bevat. Dit is een van de factuurvereisten. Een klant die een factuur ontvangt waarop btw wordt berekend terwijl deze geen btw-nummer bevat, kan de btw niet terugvragen bij de belastingdienst en zal daarom niet bereid zijn om uw factuur te betalen.

U heeft de volgende mogelijkheden:

  • U wacht met uw factuur tot u een btw-nummer heeft.
  • Als u een eenmanszaak heeft, kunt u uw btw-nummer afleiden uit uw BSN. Het btw-nummer begint met de landcode NL, gevolgd door uw BSN en eindigt met de code B01. Bijvoorbeeld: NL111122333B01.
  • U spreekt met uw opdrachtgever af dat u een voorschot ontvangt voor het factuurbedrag zonder btw. Dit hangt helemaal af van de medewerking van uw klant, hij is niet verplicht mee te werken aangezien er geen geldige factuur is.

Als freelancer lever je slechts incidenteel een dienst

Incidentele of eenmalige diensten leiden (in principe) niet tot ondernemerschap. Er moet een duurzame deelname aan de economische omgeving zijn. Als u slechts één keer een dienst aanbiedt, heeft u geen btw-nummer nodig en kunt u factureren zonder btw. Als u de dienst echter vaker gaat aanbieden, moet u zich bij de belastingdienst registreren. Waar u de lijn zult vinden, is niet altijd duidelijk. Maar als u meerdere keren een dienst aanbiedt aan verschillende klanten, moet u zich normaal gesproken registreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax can help you with the:

Recent posts