Kan ik mijn zus helpen met het kopen van een woning in Nederland? Wat zijn de fiscale gevolgen?

U bent hier:

Vraag:

Mijn zus, 58 jaar (weduwe met Nederlands pensioen), woont in Nederland in een huurappartement waar ze huur voor heeft betaald. Onlangs vertelde ze ons dat ze het pand kon kopen. We willen haar helpen om het te kopen, zodat ze geen huur hoeft te betalen. Moeten we belasting betalen? Wordt haar pensioen verlaagd als ze de woning bezit? Wat moet ik doen als ik hetzelfde onroerend goed koop en mezelf registreer als de eigenaar? Ik woon in Singapore en ben een inwoner van Singapore.

Antwoord:

Je kunt je zus helpen met het kopen van de woning. Als u haar het geld leent, is de rente die zij betaalt voor haar aftrekbaar en inkomen voor u (belastbaar afhankelijk van de belastingwetgeving in Singapore). Het is raadzaam om een leningsovereenkomst op te stellen zodat duidelijk is wat er geregeld is. Als u haar het geld geeft, zijn er schenkingsrechten van toepassing. Dit kan ook het geval zijn als de rente die u in rekening brengt (veel) lager is dan de gemiddelde marktrente.

Haar pensioen wordt naar onze mening niet verlaagd.

Als u het onroerend goed koopt, betaalt u belasting over het onroerend goed in Nederland op basis van de waarde van het onroerend goed minus de uitstaande schuld om het onroerend goed te kopen. Belasting is een bepaald percentage van het eigen vermogen. Dan is hypotheekrente niet aftrekbaar. (zie ook: Hoe wordt een tweede huis in Nederland belast? Het is eigendom van een niet-ingezetene).

Hetzelfde geldt als u uw kind, ouder of andere persoon wilt helpen bij het kopen van een woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax can help you with the:

Recent posts