Kan ik een bestaande naamloze vennootschap (BV) kopen in plaats van een nieuw bedrijf op te richten?

U bent hier:

Het is mogelijk om een bestaande BV te kopen. Maar u moet er zeker van zijn dat er geen verborgen (belasting) vorderingen zijn in de BV. Aangezien het opzetten van een nieuwe BV niet veel tijd kost, is het misschien beter om die procedure te volgen.

Het kopen van een bestaand bedrijf moet ook via een notaris. Mogelijk wilt u ook een controle uitvoeren op de administratie van de bestaande onderneming waarbij u alle belastingaanslagen moet controleren. De vennootschap heeft mogelijk ook andere verplichtingen jegens derden. Gevolg is dat het kopen van een bestaand bedrijf meer tijd en geld kan kosten dan alleen het opzetten van een nieuw bedrijf. 

Lopende zaken

Als u een lopend bedrijf met klanten en activa op de balans wilt overnemen, moet u ook een audit van de administratie uitvoeren en ervoor zorgen dat de prijs die u ervoor betaalt, wordt gedekt door de waarde van het bedrijf en de toekomstige winstgevendheid.

Het belangrijkste voordeel van het kopen van een - succesvol - bestaand bedrijf is dat er meestal een bestaand bedrijfsmodel is, vooral als het al meerdere jaren bestaat.

Andere voordelen zijn onder meer:

  • het product of de dienst is al geslaagd op de markt;
  • er is een bestaand klantenbestand;
  • beleid, procedures en bedrijfsmodellen zijn al vastgesteld;
  • Het personeel bestaat uit goed opgeleide merkambassadeurs.

Met al deze overgeërfde activa kunt u meer tijd investeren in essentiële zaken zoals marketing en verbeterde klantenservice. Bovendien is financiering vaak gemakkelijker te verkrijgen voor een gevestigd bedrijf dan voor een geheel nieuw bedrijf.

Een van de nadelen van het kopen van een bestaand bedrijf kan het verschil zijn tussen de droom en de realiteit. Hoewel u misschien droomt van het runnen van een trendy bedrijf, kan het ontbreken van een gerelateerde zakelijke ervaring aan uw kant de droom in een nachtmerrie veranderen.

Andere nadelen om te overwegen:

  • De kosten van de aankoop van het bedrijf, plus juridische en boekhoudkundige kosten voor de overgang zullen waarschijnlijk hoger zijn dan die van het starten van een nieuw bedrijf.
  • Opgeleid personeel. Hetzelfde voordeel kan een nadeel zijn als u ontevreden arbeiders erven. Ze kunnen ook wrok voelen over een nieuwe baas die binnenkomt en 'het systeem verandert'.
  • Klantenbestand. Hoewel er misschien een is, betekent dit niet noodzakelijk dat het in uitstekende staat is of dat klanten de nieuwe eigenaar zullen vertrouwen. Als het bedrijf al een paar jaar vaart en zijn reputatie in een neerwaartse spiraal verkeert, dan kunnen nieuwe eigenaren nog veel hard werken voor de boeg om nieuwe klanten te behouden en te krijgen. De klanten kunnen ook een persoonlijke relatie hebben met de persoon van wie u het bedrijf heeft gekocht. Als deze persoon buiten beeld is, kunnen uw klanten ook weggaan.
  • Financiën. Heeft u de financiën om het bedrijf draaiende te houden als de winst lager is dan u verwacht? Overweeg elke uitgave - inclusief uw salaris - en bekijk de jaarlijkse inkomsten van dichtbij. Stijgen ze elk jaar, blijven ze plat of gaan ze bergafwaarts? En kun je het afwachten als de verandering van eigenaar resulteert in een omzetdaling?

Bekijk de inventaris, evenals het beleid, de procedures en eventuele openstaande contracten, aangezien deze verouderd of achterhaald kunnen zijn, wat een aanzienlijke hoeveelheid tijd of geld kost om ze op gang te brengen.

Situaties kunnen variëren, afhankelijk van het bedrijf dat u overweegt en hoeveel persoonlijk tintje u aan uw bedrijf wilt geven. Alleen u kunt beslissen of het kopen van een bestaand bedrijf geschikt voor u is, maar door deze voor- en nadelen af te wegen, kunt u op weg gaan om de juiste beslissing te nemen.

Expatax kan gerust zijn het opzetten van een nieuwe naamloze vennootschap en ook met de boekhoudkundige vereisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax can help you with the:

Recent posts