Zijn algemene voorwaarden verplicht?

U bent hier:

Het is niet verplicht om een aantal algemene voorwaarden vast te stellen - ook wel leverings- en betalingsvoorwaarden genoemd - maar het is wel handig. Het betekent dat u niet elke keer dat u een contract aangaat over de voorwaarden hoeft te onderhandelen. Het voorkomt ook misverstanden die anders tussen u en uw zakelijke klanten zouden kunnen ontstaan. Als er bijvoorbeeld iets misgaat, wordt u mogelijk aansprakelijk gesteld als u geen algemene voorwaarden heeft.

Wat zijn de vereisten voor de algemene voorwaarden?

De algemene voorwaarden moeten aan twee eisen voldoen:

  • De voorwaarden met betrekking tot levering, betaling, aansprakelijkheid, garantie en service mogen geen onredelijke last zijn voor uw zakenpartner.
  • De algemene voorwaarden dienen zowel voor als tijdens de overeenkomst om zaken te doen aan de opdrachtgever te worden verstrekt.

U kunt ze persoonlijk afleveren, opsturen of op de achterkant van het offertedocument afdrukken (met verwijzing ernaar in het offertedocument). Met andere woorden, het volstaat niet om simpelweg te verwijzen naar uw algemene voorwaarden (of u die nu heeft ingediend of niet) op uw bedrukt papier. Als u uw algemene voorwaarden alleen verzendt wanneer u de factuur verzendt, zijn deze niet wettelijk geldig.

Hoe stel ik algemene voorwaarden op?

Een aantal brancheorganisaties heeft standaard voorwaarden opgesteld voor gebruik door leden. U kunt ook uw eigen voorwaarden opstellen, maar vraag advies aan uw brancheorganisatie of een advocaat. Ook de Kamer van Koophandel kan u helpen en adviseren.

Moet ik mijn algemene voorwaarden indienen?

U kunt uw algemene voorwaarden indienen bij de Kamer van Koophandel of de rechtbank. U bent niet verplicht ze in te dienen, maar het kan wel in uw voordeel zijn. Als het voor u bijvoorbeeld niet mogelijk is om een kopie van de voorwaarden aan uw klant te bezorgen. Of als er onenigheid is over de tekst, kunt u de op dat moment ingediende tekst gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax can help you with the:

Recent posts