30%-uitspraak voor een terugkerende expat - hoe wordt de periode van 25 jaar berekend?

U bent hier:

Vraag:

Ik heb de Nederlandse nationaliteit en kom na 22 jaar onafgebroken expatleven terug naar Nederland. Voordat ik wegging, was ik een student. Als ik aan de criteria voldoe, wordt de duur van de uitspraak dan met 25-22 = 3 jaar verkort, dus van 5 naar 2 jaar?

Antwoord:

Helaas is de situatie voor jou erger. 

De duur van de uitspraak wordt verkort met:

  • de verblijfs- of werkperiodes in Nederland gedurende 25 jaar voor de aankomstdatum in Nederland, maar ook met 
  • de verblijfs- en werkperiodes in Nederland die meer dan 25 jaar voor de aankomstdatum in Nederland begonnen en minder dan 25 jaar voor de aankomstdatum in Nederland eindigden.

Het tweede punt betekent dat in uw situatie de gehele periode tussen uw geboorte in Nederland en de datum van vertrek uit Nederland wordt afgetrokken van de maximale duur van de uitspraak van 5 jaar. Hierdoor wordt de duur teruggebracht tot nul.

De reden om de periode van verplicht verblijf en werk buiten Nederland vanaf 1 januari 2012 te verlengen van 10 naar 25 jaar was specifiek gericht op situaties als die van jou. In de landelijke media kwam het 'nieuws' dat ook Nederlanders konden profiteren van deze expat-uitkering. De media richtten zich op nationaliteit in plaats van te kijken naar de achtergrond van de uitspraak. Media begrepen niet dat Nederlandse expats om andere redenen naar Nederland zouden terugkeren om alleen maar te profiteren van de 30%-uitspraak, bijvoorbeeld omdat ze specifiek voor een bepaalde baan in Nederland uit het buitenland waren geworven.

In uw geval kunt u zich na 22 jaar voorstellen dat u het middelpunt van uw leven buiten Nederland heeft verplaatst. 

De Nederlandse regering ging echter met het verhaal mee en besloot de uitspraak te wijzigen. Ze konden Nederlanders niet uitsluiten van de 30%-uitspraak, omdat dat discriminatie op grond van nationaliteit zou zijn en daarom besloten de verblijfsduur buiten Nederland dramatisch te verlengen. Of de bedoelingen van de regering geldig waren, valt nog te bezien, maar helaas kon er niets worden gedaan tegen hun besluit om de termijn te verlengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expatax can help you with the:

Recent posts