Vaste reiskostenvergoedingen kunnen tijdens de corona-crisis belastingvrij blijven

Reiskostenvergoeding belastingvrij
Werkgevers mogen de vaste reiskostenvergoeding zonder inhouding van belasting blijven betalen. Dit is besloten door staatssecretaris Vijlbrief van Financiën. Daarnaast is de Belastingdienst tijdelijk flexibeler in het toepassen van het anoniementarief in de loonheffing.

Reiskostenvergoeding kan belastingvrij blijven als de werknemer tijdens de corona-crisis vanuit huis werkt

Werkgevers mogen een vaste reiskostenvergoeding belastingvrij blijven betalen zolang de corona-maatregelen van toepassing zijn. In het besluit van de staatssecretaris staat dat werkgevers geen consequenties hoeven te verbinden aan een veranderd reispatroon van de werknemer die nu veel meer vanuit huis werkt. De werkgever mag blijven vertrouwen op de feiten waarop de vaste reiskostenvergoeding oorspronkelijk is gebaseerd.

Onder de normale regels zou de reiskostenvergoeding niet langer gericht vrijgesteld zijn als de werknemer 6 weken of langer thuis was. Dit fiscale gevolg is door het besluit van de staatssecretaris opgeheven. Uiteraard kan de werkgever wel besluiten om de reiskosten niet langer te vergoeden, bijvoorbeeld omdat dit geld bespaart.

Geen verplicht anoniementarief voor nieuwe medewerkers

Tevens is bekend gemaakt dat de Belastingdienst flexibeler om zal gaan met werkgevers die door de corona-crisis tijdelijk niet in staat zijn om aan bepaalde administratieve verplichtingen inzake loonheffingen te voldoen. Zo kan het anoniementarief van 52% dat geldt als een werkgever niet tijdig de identiteit van nieuwe werknemers vaststelt, achterwege worden gelaten. Werkgevers moeten de tekortkomingen echter zo snel mogelijk herstellen.

Deel dit artikel:

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *