Knowledge Base


Welcome to the Expatax Knowledge Base containing hundreds of answers to questions we received about topics concerning tax, payroll, accounting, legal, business etc. related to the Netherlands. Search in our Knowledge Base or browse the different categories. Expatax is a Dutch tax and accounting firm specialized in assisting international workers, freelancers and companies. Don't hesitate to contact us if you need assistance or check our website.

Expatax: Wij maken het vooral niet moeilijker dan het is - Artikel Ondernamen Utrecht september 2012

Published on: Wed, Oct 24, 2012 at 12:33 PM | Viewed: 2580 times.


Expats die in Nederland aan het werk gaan of bedrijven die buitenlandse werknemers in dienst willen nemen, kunnen voor al hun fiscale, financiële en juridische vragen terecht bij Expatax in Utrecht. "We willen expats vooral een aangename, zorgeloze tijd in Nederland geven”, vertellen eigenaren Arjan Enneman en Bart van Meijl. "Het is vanaf het moment dat je aankomt op Schiphol vaak al ingewikkeld genoeg.”

Aanvragen van sofinummers, verzorgen van gecompliceerde belastingaangiftes, complexe administraties en jaarrekeningen, aanvragen van werk- of verblijfvergunningen, uitleg over de dertig procent regeling of aanbieden van een complete salarisadministratie: allemaal gesneden koek voor het bedrijf Expatax, waar zo’n 98% van alle werkzaamheden een internationaal karakter heeft. Ondernemers Arjan Enneman en Bart van Meijl zijn opvallend géén standaard accountantstypes. "De stropdas is hier al jaren verboden”, lacht Enneman. "Dat doet namelijk helemaal niets af aan de service die we verlenen. We gaan er altijd voor om optimaal resultaat voor de klant te behalen, maar vinden het vooral belangrijk een menselijk gezicht en een luisterend oor te bieden. Dát levert ons duurzame samenwerking op.”

Expats die vanuit het buitenland in Nederland komen werken, bedrijven die zich in Nederland of het buitenland willen vestigen of ondernemers die graag met een aantal werknemers van over de grens in Nederland aan het werk willen, lopen tegen tal van regels en wettelijke voorschriften aan. Vaak complexe materie, zeker als je de Nederlandse taal niet machtig bent. Wanneer Arjan Enneman ruim tien jaar geleden zijn baan als fiscalist bij een accountantskantoor opzegt en voor zichzelf begint, "in de klassieke garage in de achtertuin”, komt hij op een dag in aanraking met een expat. "Iemand die door de bomen het bos niet meer zag en begrijpelijk advies nodig had over allerhande fiscale en juridische zaken”, herinnert Enneman zich. "Door hem heel persoonlijk te begeleiden en ervoor te zorgen dat alle benodigde documenten in het Engels werden opgesteld, ging het balletje rollen. Binnen een jaar had ik een paar honderd expats in mijn klantenkring en ben ik op zoek gegaan naar een partner om te kunnen uitbreiden.”

Die partner wordt gevonden in Bart van Meijl, die de sprong durft te wagen om een vaste, goedbetaalde baan bij een ‘Big4’ kantoor in Amsterdam op te zeggen. "Samen pionieren en een weg zoeken bleek hartstikke leuk”, glimlacht Van Meijl. "En we bleken een gat in de markt te hebben aangeboord door simpelweg aan expats te vragen: wat heb je nodig? Welke gegevens mis je en waar heb je behoefte aan? Zo wisten wij snel in kaart te brengen wat er ontbreekt in Nederland. En dat begint al met zoiets eenvoudigs als Engelstalige informatie en voorlichting. Als Expatax hebben we altijd één belangrijk doel voor ogen gehad: we willen het vooral niet moeilijker maken dan het is en alle relevante services in combinatie met elkaar kunnen aanbieden.”

Expatax is inmiddels uitgegroeid tot een full service advieskantoor met gespecialiseerde teams voor internationale belastingzaken, payroll en accountancy. Door de combinatie van deze diensten is een one-stop-shop bereikt voor internationale werknemers en werkgevers. Via het netwerk van Expatax kunnen klanten in meer dan veertig landen geholpen worden. Het bedrijf werkt voor gerenommeerde klanten zoals KLM, BlackRock, O’Neill, Oracle en Credit Europe Bank.

Expatax zet de stad Utrecht internationaal op de kaart

Sinds april 2012 is Expatax gevestigd op de Keizerstraat in Utrecht, middenin de binnenstad op steenworp afstand van de schouwburg. Op 3 oktober wordt het nieuwe pand officieel geopend en dan gaat ook de Expatdesk Utrecht open, een samenwerkingsverband van zes verschillende bedrijven dat de stad Utrecht internationaal op de kaart wil zetten. "Expatdesk Utrecht wordt een loket voor iedere expat die in Utrecht aankomt en vooruit moet worden geholpen. Waar moet hij zich inschrijven, hoe regelt hij huisvesting, hoe komt hij aan een sofinummer enzovoorts. Het wordt een fysiek loket bij ons op kantoor, waar we mensen kunnen doorverwijzen naar alles wat zij nodig hebben. Ook willen we in de toekomst bijvoorbeeld evenementen gaan organiseren en een echte ‘community’ aanbieden”, vertelt Enneman enthousiast. "Het kantoor van Expatax krijgt dan dus ook de functie van een broedplaats voor expats. Wij hebben altijd graag heel laagdrempelig willen zijn.”

De twee eigenaren van Expatax hebben in de tien jaar dat ze nu bezig zijn al heel wat meegemaakt. Ze herinneren zich bijvoorbeeld nog de man die opbelde en vertwijfeld vertelde dat er een bordje met ‘Openbare Verkoop’ op zijn deur hing. "Wat dat te betekenen had? We raadden hem aan zo spoedig mogelijk bij ons langs te komen en daar kwam hij, met een doos vol ongeopende blauwe enveloppen”, vertelt Van Meijl. "Zulke dingen komen voor, gewoon omdat mensen er niets van begrijpen en in dat geval soms hun kop in het zand steken. Maar bij ons hoeft niemand zich te schamen. Wij stellen mensen gerust en brengen orde op zaken. Een expat kan bij ons terecht met ál zijn vragen. Wij streven ernaar expats én hun werkgevers een zachte landing te bezorgen.”

Keizerstraat 3 • 3512 EA UTRECHT
T 030 – 24 68 536 • info@expatax.nl
www.expatax.nl

Subscribe to Knowledge Base

Get notified when new articles are added to the knowledge base.