Articles

Delay in processing tax returns

Expat krijgt belasting jaren later terug en blijft dus weg

 

Donderdag, 17-08-2006

 

AMSTERDAM - Buitenlandse werknemers in Nederland moeten onnodig lang op de afhandeling van hun belastingaangiftes wachten. Door late teruggave wordt de reputatie van Nederland in het buitenland geschaad, zeggen gespecialiseerde belastingkantoren. Werkgeversorganisatie VNO/NCW en het midden- en kleinbedrijf constateren dat behandeling van de 'expats' zeer te wensen overlaat.

 

"Ik merk al dat expats hun landgenoten afraden om naar Nederland te komen", zegt Bart van Meijl van bureau Expatax. "Het gaat vaak wel om gespecialiseerde arbeidskrachten die onze economie nodig heeft. De gemiddelde afhandeling van hun aangifte inkomstenbelasting vergt nu twee jaar. Dan zijn ze al lang naar huis. Vaak gaat het om teruggaven boven €10.000. Expats krijgen het idee dat hun geld nooit meer komt."Veel expats hebben een gunstige 30% belastingkorting. Pensioen en sociale verzekeringen zijn in het moederland geregeld, maar Nederlands salaris wordt hier verrekend.

 

Ook het Amsterdamse kantoor TaXpat stuit op trage teruggave. "Dat was vroeger niet zo. En bij de afhandeling gaat ook nogal eens wat mis," aldus een woordvoerder. "Al is met de Belastingdienst goed te overleggen." De wettelijke afhandelingstermijn is drie jaar. Die wordt zelden overschreden, erkennen de gespecialiseerde kantoren. Van Meijl: "Maar multinationals worden knettergek als zij jaren achter teruggaves aan moeten. Dit gaat in expatkringen snel rond. Het vertrouwen ebt weg."

 

Werkgeversorganisatie VNO/NCW bevestigt dat "bedrijven en werknemers hier last van hebben", aldus hun woordvoerder. "De Belastingdienst moet dit snel oplossen." Volgens het midden- en kleinbedrijf zijn "wachttijden tot twee jaar absoluut onacceptabel". De expatregelingen zijn zeer ingewikkeld, erkent de zegsman. Vanwege de werkdruk bij de Belastingdienst komen expats achteraan, constateert hij. "Maar zó laat je geld terugkrijgen, die reputatie gaat de hele wereld over - ook al doet Nederland het niet slecht. De belastingdruk gaat nu terecht omlaag, maar dit kan ons land zich niet permitteren."

 

De Belastingdienst erkent de wachttijd. "Maar wettelijke termijnen worden niet overschreden", aldus de woordvoerder. De dienst belooft de aangiftes sneller af te handelen.

 

c) De Telegraaf 2005 alle rechten voorbehouden